2012. január 29.

"Téli varázs" biscotti

A receptet először Deni ajándék felsorolásában láttam, amit agancsnak készített el a névnapjára. Már én is nézegettem Pocak Panna  blogját, de eddig a kekszig még nem jutottam. Aztán kaptunk kóstolót. Majd nyuszika közölte, hogy ezt ő is akarja. (Vagy ő ezt is akarja?) Most meg elutazik pár napra én meg úgy döntöttem csomagolok egy kis kekszet is neki a banánkenyér mellé.. már ha marad belőle holnapig..


Kicsit sötét, kicsit vékony, kicsit törékeny, de az enyém! :) Az eredeti recepten semmit sem változtattam, mert először sütöttem, de fogok még kísérletezni más aszalt gyümölcsökkel és más magvakkal is. Ez a keksz egyáltalán nem édes, nagyon kellemes íze van, még soha nem ettem ehhez hasonlót. Liszt meg vaj nélkül is tökéletesen állaga lett. Szuper recept, köszönöm!

Hozzávalók:
20 dkg mandula
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál szódabikarbóna
1 tojás
8 dkg méz
7 dkg aszalt sárgabarack
3 dkg durvára vágott mandula
1 evőkanál méz

Először beletettem a késes robotgépbe a mandulát és megőröltem, majd hozzáadtam a többi hozzávalót az utolsó kettő kivételével és megint megnyomtam a gombot. Egy illatos massza lett belőle, amit belekanalaztam egy tálba. Közben 1 evőkanál mézet egy kis lábasban felforraltam, majd beleszórtam az aprított mandulát. Pár percig kevergettem, majd a masszához kevertem. Ez az egész kb 10 perc volt. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe kanalaztam a sűrű masszát, majd vizes kézzel egy rudat formáltam belőle. Kicsit lapos lett, mert azt hittem felfelé fog nőni, de inkább széltében-hosszában terjeszkedett. 170 C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütöttem, majd 150 C-on még 10 percig. Ezután hagytam kihűlni, majd olyan 1,5 cm-es szeletekre vágtam. Ekkor kicsit töredezett, de óvatosan át lehetett pakolni a szeleteket egy nagyobb sütőpapírral bélelt tepsibe majd megint 170 C-on mindkét oldalukat 5-5 percig sütöttem. És mióta itt ülök a gépnél, vészesen apad a biscotti tornyom a konyhapulton.

1 megjegyzés:

  1. A derék amerikaiak még nagyra vágott pillecukrot (marshmallow) is raknak bele, sajna nem tudom, milyen arányban. Mindenesetre kissé "chewy" lesz tőle, azaz magyarul nyúlós ragacsos, de csak ahol a pillecukor volt benne eredetileg. Ráadásul ez ez érdekes édesség nem is annyira műanyag, mint amilyennek látszik: az eredeti tojásfehérjéből, cukorból és zselatinból készül, nem kis macerával. Persze boltinál ugye, nem lehet tudni...

    VálaszTörlés