2012. január 22.

Amerikai palacsinta (pancakes)




Gyermekkori nagy kedvencünk, nagymamám hozta ezt a receptet is a családba Kanadából. Ő aludt tejből készítette régen, de manapság a bolti tejből már nem igazán lehet aludt tejet készíteni. Sima kefírrel, vagy joghurttal is jó, de a kaukázusi kefír nálunk a nyerő. Gyakorlatilag 10 perc alatt kész van sütéssel együtt. Mi hétvégén reggelire szoktuk néha enni. A képen az én tányérom van, amint látszik én úgy szeretem, hogy mindenből sokat teszek rá! :) Az viszont nem látszik a képen, hogy ez két palacsinta, de a lehetne még több emelet is..

Hozzávalók:
3 dl kaukázusi kefír
1 tojás
1 evőkanál vaníliás cukor
1 csésze liszt
1 teáskanál sütőpor
pici tej (egy löttyintés)
Az összeállításnál:
vaj, lekvár, juharszirup

A hozzávalókból tésztát keverünk (kicsit folyósabbat mint egy nokedli tészta) és tenyérnyi palacsintákat sütünk belőle forró picit olajozott palacsintasütőben. Nagyon gyorsan sül, én hármat sütök egyszerre, és mire az utolsó kis merőkanállal is rákanalazom a palacsintasütőre, már fordíthatom is meg az összeset. A sütőpor miatt picit megemelkedik, ezért a lapáttal picit le szoktam lapítani a tetejét, amikor megfordítottam. Egyetlen módon lehet elrontani (nem sül meg rendesen vagy épp leég) ha a palacsintasütő nem elég nehéz és vastag. Érdemes egy vékony peremű masszív darabot beszerezni. Amint elkészült meg is kell enni, mert hidegen nem finom. Mi úgy esszük, hogy megvajazzuk, savanykás lekvárral megkenjük (feketeribizli), ráteszünk még egyet, vajazzuk és juharsziruppal vagy az én kedvencemmel fenyőmézzel öntjük nyakon. Szerintem bármivel jó, próbáltuk már bannánnal és juharsziruppal, a filmeken pedig látni, hogy eperrel meg tejszínhabbal eszik. Jöhetnek az ötletek! :)

3 megjegyzés:

  1. Én SF-ban mindig sült baconnal és juharsziruppal ettem, meg persze vajjal, különben igen fullasztós. De ott is él az eper-tejszínhab változat. Ez volt a kedvenc helyem: http://www.yelp.com/biz/chloes-cafe-san-francisco

    VálaszTörlés
  2. Hujjuj, holnap reggel sütnöm kell! :)) Köszi, hogy leírtad!

    VálaszTörlés
  3. Kipróbáltam kukoricaliszttel, fincsi úgy is, és ráadásul gluténmentes :)

    VálaszTörlés