2012. április 11.

Borjúszelet kapribogyó mártással


Ez sem ma készült.. egyébként ma is borjú volt (almaszósszal), de megint túlságosan éhesek voltunk egy normális fényképhez..
A receptet még innen nyomtattuk ki kb 1,5 évvel ezelőtt. Nyuszika találta, mert akkor még nem olvastam nemhogy gasztro- de semmilyen blogokat. Most ez a recept is felkerül ide a házi szakácskönyvembe, így végre megszabadulok ettől a papírtól is. Ez a mártás olyan finom és olyan bőséges, hogy a maradék rizzsel másnap még ebédre elég volt nekem. Mármint akkor, amikor készült! :)

Hozzávalók (2 személyre):
2 szelet csontos borjúkaraj
(vagy ahogy mi hívjuk bornyúú)
5 dkg kapribogyó
2 teáskanál mirelit kapor
(a friss mégjobb)
1 dl tejszín
1 dl tejföl
1 evőkanál keményítő vagy liszt
(a liszttől szerintem jobb az állaga)
só, bors
kevés mustár
0,5 dl száraz fehérbor
6 evőkanál vaj
3 evőkanál olívaolaj
1 csokor újhagyma

A borjúszeleteket kicsit kiklopfolom, megsózom, borsozom és vékonyan megkenem a mustárral. A többi hozzávalót tényleg jó előre elkészíteni (a kapribogyót lecsepegtetni és összevágni, az újhagymát felkarikázni, a tejfölt, tejszínt összekeverni a liszttel), mert aztán felgyorsulnak az események. A 3 evőkanál olajat és 3 evőkanál vajat összemelegítek, majd feltekerem a lángot (a platnyit) és kérget sütök a hússzeletek mindkét oldalára. Ezután visszaveszem a lángot, hozzáadom a maradék vajat és átgsütöm a hússzeleteket. Egy tányérra teszem és letakarom őket, amíg a serpenyőben elkészítem a mártást. Ehhez először a hagymát párolom meg, ezután megy bele a bor (kicsit hagyni kell, amíg elpárolog), majd jöhet a tejszínes lisztes tejföl is bele. Végül a kapor és a kapribogyó. Ha összeforrt egy pár percre még visszateszem bele a hússzeleteket, és tálalhatok is.

1 megjegyzés: