2012. március 25.

Házi vanília kivonat

Na ez megint az a dolog, ami minden gasztroblogon megtalálható, mert a vanília az egyszerűen kell.. mert igazi vanília nélkül nem is vaníliás egy süti.. sem ízre, sem kinézetre (az apró barna pöttyök, mmmm).. és mert nincs jobb érzés, mint amikor egy saját készítésű főzési alapanyagot, befőttet, lekvárt, savanyúságot nézegethetsz, rakosgathatsz, címkézgethetsz, díszítgethetsz a kamrapolcon vagy szekrényben, garázsban (kinek mi jutott - én már nem férek a lakásban, szóval félig beköltöztem az ősök garázsába is..)!

Mindenkinek van jól bevált verziója, hogy milyen és mennyi vodkába, alkoholba, bacardiba mennyi vanília rudat tesz és mindezt mennyi ideig érleli. De azzal mindenki egyetért, hogy vanília kivonat az kell otthonra, hogy remek gasztroajándék, és hogy sokkal jobb használni ha nem a boltba vesszük, hanem van saját készítésű verziónk..

Hozzávalók:
1 dl 60%-os gyógyszertári alkohol
(köszi tesó)
1 rúd vanília

Mindenhol azt olvastam, hogy az alkohol minősége és erőssége nagyban befolyásolja a végterméket, ezért úgy döntöttem, hogy biztosra megyek és megkértem a bátyámat, aki gyógyszerész, hogy keverjen be nekem 60%-os alkoholt. 1 dl / 1 db vanília ekkora %-nál a terv szerint már 1 hónap múlva is minőségi vanília esszenciát fog eredményezni, de ezt eldönteni majd nyílván egy-két (három-négy:)) próbakóstoló is segíteni fog, ugyanis természetesen nem 1 üveg vanília kivonat készült.

Ezért: mivel mostanában kissé gyengült a nézettség itt a blogon (tudom, ez nekem is köszönhető, mert alkotói válságban szenvedtem és még mindig nem vagyok a régi), ezért most vanília-megjegyzés-írási-"versenyt" hirdetek, hogy lássam, azért mert én hanyagolom az írást, azért ti még itt vagytok.. elvileg beállítottam, hogy egy ellenőrző szöveg beírás után egyből megjelenik a megjegyzésetek az írás mögött, szóval nem lehet gond. És meglepő módon természetesen vanília kivonattal fogom "honorálni" a megjegyzéseket. Ha túl sok lesz majd sorsolok, de azért nem vagyok nagyratörő.


Ja, így készült: a vanília rudakat háromba vágtam és felhasítottam, így kerültek bele az alkoholba, most meg sötét helyen vannak. Pár naponként rázogatom majd őket. Az összeállításban Deni segített, akivel tegnap egész nap sütöttünk, főztünk, alkottunk, hogy miket azt nézzétek meg nála! :)

5 megjegyzés:

  1. Már alig várom hogy leteljen az a pár hónap érési idő! :)
    Amúgy jó a címke meg a díszítés! :D
    Jaaa... és a kép is jó lett :P

    VálaszTörlés
  2. nagyon szép lett! biztos finom is. :-)

    VálaszTörlés
  3. Szépek lettek nagyon,mint minden,amit csinálsz.:)

    VálaszTörlés
  4. Nekem is kell abból a kivoatból...

    VálaszTörlés