2011. december 19.

Kivi lekvár

Ezúton üzenem öcsikének, hogy küldje el a kivi lekvárja receptjét, mert szeretném "feljavítani" (hogy egy kicsit az enyém is legyen) és elkészíteni a két ünnep között. Persze mindkét receptet leírom majd. Legyen itt az öcsike által küldött fénykép, hogy lássátok miért is akarom ezt a receptet (mert szép és finom és látszik, hogy nem csak én vagyok amatőr fotós..):


Ne hagyjuk, hogy öcsike tovább kéresse magát, aki tudja a számát hívja fel, vagy fenyegesse meg sms-ben! Köszönöm! :)

Hozzávalók öcsike kivi lekvárjához:
1 kg kivi
1 csésze (30 dkg) cukor
1 citrom leve
1 narancs leve

Az 1 kg kiviből több, mint 900 g marad állítólag, ha 1-2 percig forró vízbe dobjuk és úgy szedjük le a héját. Öcsike így csinálta és én hiszek neki. A meghámozott kiviket 8 felé vágta, hozzátette a cukrot, a citrom és a narancs levét, majd elkezdte főzni. Amikor nem igazán akart sűrűsödni kivette a felét és botmixerrel pürésítette, majd visszatette a tűzre. Ekkor rohamosan kezdett sűrűsödni, kevergetni kellett és semmilyen zselésítőt nem kellett beletenni a megfelelő állag eléréséhez. Hidegen isteni finom!

Hozzávalók kisribizli verziójához:
1 kg kivi
20 dkg nyírfacukor
1 citrom
1 zöldcitrom
1 nagy narancs
1 dl narancslé
2 kisebb csillagánizs

A kiviket megpucolom és apróra vágom, majd beleteszem a cukrot, a citrom levét, a zöldcitrom reszelt héját és levét, a narancs levét, a narancslét és a fűszereket. Felforralom, majd a felét kiöntöm és botmixerrel pürésítem. Visszaöntöm, újra felforralom és mehet az üvegekbe! :)

6 megjegyzés:

  1. Szia Kisribizli! A képed meggyözött, a Te verziódat fogom kipróbálni. Isteni színe van, jó ötlet volt piros kupakkal fotózni. Ha kész vagyok, jelentkezem! Üdv: Zsuzska
    www.zsuzskavegyesboltja.blogspot.com

    VálaszTörlés
  2. Kedves Zsuzska! Köszönöm, nagyon várom!

    VálaszTörlés
  3. Szia Kisribizli! A képed nagyon mutatós lett! Ebből az alapanyag mennyiségből mennyi lekvár készül el? Van valamilyen trükk amivel ilyen szép zöld marad?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Class Best! Köszönöm szépen! :) Ez már nagyon rég volt, de úgy emlékszem 4 db kétdecis üveg lett belőle. Nem tudom meddig volt ilyen szép a színe, mert hamar megettük. Ha kipróbálod és tovább tart mint nálunk, örülnék neki, ha visszajeleznél, hogy meddig maradt élénk a színe. :)

      Törlés
  4. Szia!Kivis szörp receptet tudnál mondani?Annyira keresek és nem találok!Köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még nem készítettem kivi szörpöt, sajnos nem tudok receptben segíteni :(

      Törlés