2012. december 26.

Kökény zselé

Té-nek köszönhetően a karácsonyi hajcihő kellős közepén kökény zselét készítettem. Ez persze nem panasz, mert a kökény házhoz jött, vagyis le is szedték helyettem.. sőt.. azért azt nem gondoltam, hogy pont decemberben fogok kökényt befőzni.. persze azt sem gondoltam, hogy egyáltalán fogok.. de ha egyszer most csípte meg a fagy..izé dér.. végülis mindegy.. úgy kezdődött, hogy egyszercsak jött a telefon, hogy kell-e kökény.. kökény? hát persze hogy kell.. kökényre (sose)nem mondunk nemet..

A kökény azon kívül, hogy finom, nagyon egészséges. Magas a C-vitamin tartalma (bár sosem tudom, hogy a befőzés során ez mennyire marad meg), immunerősítő, idegerősítő, zsírcsökkentő, emésztési zavarokra is jó, méregtelenítő, zsírcsökkentő hatású. Flavonoid tartalma magas.

A megmosott kökénybogyókat annyi vízben, amennyi ellepi megfőzöm. Elég nehéz átpasszírozni, és elég sok a veszteség. Nagyrészt a kezemmel nyomkodtam ki a trutyit belőle, ami elég híg lett, végül ezért készült belőle zselé.


Hozzávalók:
2 kg passzírozott kökénytrutyi
50 dkg cukor
2 csomag zselésítő 

Gondolkoztam a fahéjon illetve vanílián, de végül a natúr változatnál maradtam. Érezni akartam a kökény savanykás, fanyar ízét. Nagyon finom lett. A kökénybokorról készült képeket feltétlenül nézzétek meg itt!


2 megjegyzés: