2012. szeptember 2.

Aszalt paradicsom

Már régóta készítek aszalt paradicsomot, de idén a befőzős csoportban tanultakat is kipróbáltam és így készült. A különbség mindössze annyi, hogy nem szedtem ki a magokat a paradicsom belsejéből. Ez elsőre nem tűnik nagy különbségnek, de ízre mindenképpen az, hiszen a paradicsom belsejében van az íze. Eddig azt gondoltam, hogy ha maggal együtt aszalok, akkor nem lesz olyan "szép" az aszalvány (mert láttam egyszer egy könyvben és nem tetszett, így hát ki sem próbáltam). Na de mindig tanul az ember..

Paradicsomot aszalni nem bonyolult, lehet a napon, sütőben vagy aszalógépben. A megmosott paradicsomot a kívánt méretre kell szeletelni vagy cikkezni (én négy-hat gerezdbe vágtam), kicsit meg kell sózni, majd kezdődhet a szárítás. Bármekkora mennyiségnek neki lehet állni, azon viszont nem szabad meglepődni, hogy a végeredmény elég siralmas mennyiség lesz. A lenti képen látható 6 db 2 dl-es üvegben majdnem 4 kg paradicsom aszalványa van. Én az olajjal felöntött változatot szeretem, mert félek, hogy megpenészedik, de azért ki fogom próbálni egy kisebb mennyiséggel, hogy meddig áll el szárazon. Főleg azért, mert ha kenyérbe szeretném belesütni, akkor nem is kell hozzá az olaj, mert anélkül is megpuhul.

Üvegenként belekerült fűszerek nálam:
kb 1/3 gerezd fokhagyma 3-5 vékony csíkra felvágva
1 kávéskanál oregánó
1 kávéskanál bazsalikom
1 kávéskanál chili
extra szűz olívaolaj


Az olajjal felöntött paradicsomok kb két hét múlva puhulnak meg és érnek össze a fűszerekkel, addig nehéz várni, de mindenképpen érdemes. Az elkészült paradicsomot nagyon sok receptben fel lehet használni, egyre több magazinban vannak jó kis receptek, de én már azt is hallottam, hogy valaki simán a tojásrántottába teszi (ezt pl még nem próbáltam). A megmaradt olaj pedig olyan jól átveszi az ízeket, hogy ha kifogy a paradicsom zöld salátákra is lehet akár önteni. Lehet? Kötelező..


és ez?

2 megjegyzés:

  1. a kisüveges kép kifejezetten jó, de a másik bazi homályos. hát hol egy rendes férfiember, aki lefotózza az áltudományos fényképezőjével?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. héé, még csak tanulom az okos telefonnal való fotózást, jó? légy türelmes.. :))

      Törlés