2011. november 26.

Ringlós lepény

Négyen vagyunk testvérek és hárman már "kirepültünk". Zsu-t még egy kicsit otthon hagytuk, nehogy anyuék unatkozzanak. :) Amikor elköltöztünk otthonról, volt két dolog, amit mindhárman megkaptunk a szüleinktől: 1 kg só és egy Horváth Ilona szakácskönyv. Persze azóta rengeteg egyéb szakácskönyvet, receptet is begyűjtöttem, és már rég elfogyott a só is, mégis amikor bármi "hagyományos" dolgot főzök azért még sokszor előkerül a szekrényből.
Na szóval van a "cseresznyés lepény" recept ebben a szakácskönyvben, amit piskóta helyett használok és ugyan még hat másik lepény recept közül választhatnék, nem szoktam. Mindenfajta gyümölcshöz ezt a tésztát keverem össze.
A ringlót cukorral, nyersen tettem el nyáron üvegbe, most lecsepegtettem és ez került bele.

Hozzávalók:
6 tojás
6 dkg margarin
20 dkg kristálycukor
12 dkg zsemlemorzsa
1 üveg felezett ringló
1/2 csomag sütőpor
citromhéj

A tojásokat szétválasztom, a fehérjét a cukor felével felverem kemény habbá. A tojássárgákat a vajjal és a cukor másik felével habosra keverem, beleteszem a sütőport és a citromhéjat is. A zsemlemorzsát és a tojásfehérjét felváltva keverem hozzá óvatosan. Sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe vagy tortaformába öntöm, rápakolom a ringlót, majd 200 C-os sütőben 25 percig sütöm.


Langyosan porcukorral, esetleg fahéjas cukorral a legfinomabb, de még akár 2 napig is finom puha marad. Ha marad..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése