2013. augusztus 1.

Gyógyfüves tábor - második nap - tisztítás, tisztálkodás

A tábor második napja a tisztítás-tisztálkodás jegyében telt. Készítettünk: folyékony mosószert, csalános sampont, levendulás tüsfürdőt, shea vajas fürdőgolyót, dezodort.
Meglepő módon, minden tisztító és tisztálkodó háziszer alapja a szappan. :) ezért reggeli után mindenki vadul reszelni kezdett. A nagyobbak egyedül, a kicsik egy kis segítséggel, míg végül az egész vödör szappanvéget és szappanmaradékot lereszeltük. A sampon csalános hatóanyagát a növény hidegvizes áztatásával értük el. Ugyanígy jártak a száruktól megfosztott levendulavirágok is.  

Áztatott csalán és a szappan reszelés előtt
Tisztított vízbe áztatott levendulavirágok

Ééééés azután:

Reszeltünk a földön
Reszeltünk az asztalnál
Reszeltünk a fűben

Mindenki, mindenféle reszelővel nagyon dolgozott. Aznap megtanultam (mert minden nap kell valamit tanulni és ha már itt tartunk, minden napra kell egy jócselekedet is), hogy ha házi mosószert készít az ember, nem kell a boltba menni mosószappanért, simán felhasználhatjuk a maradék, kicsi, ajándékba kapott, vagy a szappankészítés során keletkezett "hulladékot", szappanvégeket.

  

A lereszelt szappant meleg tisztított vízbe tettük és addig kevergettük, amíg fel nem olvadt, ez volt az "alaplé". Arra azért figyeltünk, hogy pl a glicerines szappanreszelék került a tusfürdőbe, mert azt vétek beletenni a mosószerbe! :)

Miközben kevergettünk, összedobtunk egy adag pezsgős fürdőgolyót, ez nem volt ugyan a tervben, de ezt is megtanulhattuk. Annyira egyszerű, én meg ezúton szeretnék mindenkit lelkesíteni, hát ideírom a receptet: 250 g szódabikarbóna, 125 g citromsav, 25 g zabpehelyliszt, 25 g parajdi só, 38 g kukoricakeményítő, 72 g shea vaj, 72 csepp illóolaj (megfázásra: 33 csepp kakukkfű, 33 csepp levendula, 6 csepp teafa), pici szappanreszelék. A porokat kimérjük, összekeverjük, majd a felolvasztott shea vajjal és az illóolaj cseppekkel gyorsan összedolgozzuk. Szilikon formába nyomkodjuk és mehet a mélyhűtőbe, 2-3 óra alatt tökéletesen megszilárdul. Celofánba csomagolva nehezebben illan el az illata. 

Olvasztott shea vaj és az illóolajok
Szilikonformába töltés (nyomkodás)

Második nap délután a napi készítményeket adagoltuk, csomagoltuk és elkezdtük megtölteni a kosarunkat (a végén megmutatom majd a teli kosarat). Ekkor határoztam el, hogy karácsonyra fürdőgolyót készítek a családnak..

2 megjegyzés:

  1. Ez már valóban kezd a boszorkánykonyhához hasonlítani. Nagyon érdekes lehetett ez a tábor!

    VálaszTörlés
  2. Szuper, hogy ilyen táborok is vannak!!

    VálaszTörlés