2013. augusztus 20.

Gyógyfüves tábor - harmadik nap - gyógyszörp, lekvár.. és egy kis szeretet

Folytatom a boszorkánytábor beszámolót, mert még van három izgalmas nap képekkel, amit még nem dokumentáltam..
A harmadik nap ehető/iható finomságokat készítettünk: frissítő menta szörpöt, lándzsás utifű szirupot, kakukkfüves szörpöt, levendulás baracklekvárt.

Én például azt tudtam, hogy van borsmenta és fodormenta, sőt meg is tudom különböztetni őket.. azt viszont nem tudtam, hogy van narancsmenta is, melynek a levele az ismert menta illaton kívül frankón citrus, illetve narancs illatú.. a borsmentához hasonlóan kerek levelű, de sokkal világosabb a színe.

Narancsmenta és borsmenta

Lándzsás utifű áztatás

A szörp és szirup hidegvizes áztatással készültek, egy kis citrom segítségével, és később cukorral illetve mézzel édesítettük a leszűrt szörpöt.
A lándzsás utifű közismert köptető, talán kevesen tudják, hogy emellett számos gyógyhatása is van: gyulladás csökkentő, sebgyógyító, vérzéscsillapító (a friss horzsolást az összetört friss levél nedvével kell bekenni).
A menta hatásai: segíti az emésztést, baktériumölő hatású.
A kakukkfű is sok mindenre jó: köhögésre, torokfájásra, étvágytalanságra.

Sárgabarack még egészben

Sárgabarack lekvár 

És végül elárulom mi tetszett ezen a napon a legjobban.. a magozás után, amit a sok segítő kéz villámgyorsan elintézett, a lekvárkevergetés már nem annyira volt izgalmas, mindenki szétszéledt a kertben.. míg végül a táborvezető elővett egy marék illatos rózsaszirmot, amiből mindenki beledobott egyet a közös lekvárunkba! :) a rózsaszirom a lélek, a szeretet ősi magyar jelképe, amit mindenki, egyesével hozzáadott az alkotáshoz.. gondolhatjátok milyen finom lett! 

4 megjegyzés:

  1. Ez igazi és különleges élmény lehetett ott lenni, de élmény volt olvasni is. Köszönöm:) Lehetne a szappan készítésről bővebb információt kapni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Györgyi, mindenképpen lesz szappankészítős blogbejegyzés, itthonról, fotókkal, addig is ajánlom figyelmedbe kisbarátnőm erről szóló bejegyzését itt: http://ugyes-kezek.blogspot.hu/2011/12/edes-sutik.html és itt:http://ugyes-kezek.blogspot.hu/2012/03/ujabb-szappanok.html

      Törlés
    2. Köszönöm! Nézem a blogodat és várom a bejegyzésed:)

      Törlés