2013. április 14.

Füstölt mandula 1.0



Hozzávalók:
25 dkg mandula
2 evőkanál olívaolaj
só, bors
3 dkg tealevél
(6 dkg rizs)

A receptet a Stahl magazin tavaszi számában találtam és amint megláttam egyből tudtam, hogy szülinapi ajándéknak fogom elkészíteni.. ugyan a szülinap március végén volt, jobb későn, mint soha ma végre sor került a füstölésre.. ami egyébként azért nem nagy baj, mert így legalább volt ideje kiszáradni a múltkor meghámozott mandulának.. így jöttem rá ugyanis, hogy ha nem vizes a mandula, akkor sokkal gyorsabban megpirul, és sokkal ropogósabb lesz.. :)

Szóval a mandulát az olívaolajon megpirítottam, majd tálcára tett papírtörlőn szétterítve megsóztam, megborsoztam.

Most látom, hogy simán elfelejtettem a rizst, az is kellett volna a füstöléshez (kétszer annyi mint a tealevélből).. hm.. végül is így is füstölt.. így jár aki gyorsan olvas..

Egy magasabb falú vastag aljú serpenyő aljába két réteg alufóliát tettem, ezen egyenletesen eloszlattam a teafüvet, majd fölétettem egy rácsot szintén két réteg alufóliával. Erre került a mandula. Alágyújtottam és pár perc múlva el is kezdett füstölni. Ekkor a serpenyő tetejét is betakartam alufóliával, és a legkisebb fokozaton 3 percig füstöltem.Végül kikapcsoltam alatta a gázt és letakarva hagytam még 2 percig. Ezután újra a tálcára terítettem a mandulákat és megvártam, míg kihűlnek.

Az a benzinkúton kapható fajta füstölt mandula volt a cél.. én nem értek hozzá, de állítólag közel járunk.. :)

Valaki mondja meg nekem, hogy lehet-e valahol kifejezetten füstöléshez tealevelet venni, vagy a sima nem filterezett zöld tea az jó erre? Mert úgy tűnik, csak kicsit bizonytalan vagyok..





2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett a fotó! Persze a füstölés - az már vérprofi munka - gratula

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) a napsütés határozottan segített ;)

      Törlés