2013. április 9.

Piskóta tortalap készítése

Áginak és magamnak, hogy ne kelljen keresni a receptet.. és mert most még tudom, hogy melyik újságban van: Stahl magazin 2013. tavasz.. most már mindig tudni fogom, de azért ne kelljen keresni.. annyi, hogy az eredeti recept 6 db tojást ír, de nekem akkora nagy házi tojások voltak itthon, hogy csak ötöt használtam fel.

Hozzávalók (24 cm-es tortaformához):
5 nagy (XXL) tojás
18 dkg cukor
15 dkg liszt

A tojásfehérjét 12 dkg cukorral kemény habbá verem fel.

Óvatosan összeforgatom a szintén jó habosra elkevert tojássárgája és maradék cukor keverékével.
(Először a hab kb negyedét keverem bele, ezzel fellazítom a masszát, majd a maradék habot óvatosan forgatom bele a keverékbe.)

Apránként hozzászitálom a lisztet (4-5 részletben), ezzel is óvatosan összeforgatom, majd kivajazott-lisztezett, az aljában sütőpapírral bélelt tortaformába simítom (ennél szebben) a tésztát.

175 fokos előmelegített sütőben 25-30 perc alatt halványbarnára sütöm a tortalapot. Sütés közben boldogan körbeszaladgálok a lakásban és 5 percenként megjegyzem, hogy "még mindig jön föl.. csak nehogy összeessen". Persze csak akkor nyilvánítom késznek, amikor kiállta a tűpróbát! :)

Gondolom (legközelebb) ha a liszt bizonyos részét kakaóporra cserélem, akkor lesz finom kakaós piskóta tortalapom! Jöhetnek a finom krémek és gyümölcsök (lekvárok) bele, majd ha egyszer vége lesz a hajtásnak.. vagy felmondok.. és elmegyek szabadságra.. vagy legalábbis a nyári időszámítás ellenére egyszer/néha majd világosban érek haza..

1 megjegyzés: