2012. október 1.

Thai csirkeleves


Azért jó amikor az ember beállt nyakkal és fél oldallal otthon fekszik, mert így van egy kis ideje egyrészt pótolni az elmaradásait.. másrészt újra megtanulni a vakon gépelést.. mert fekve aztán nem sokat lehet látni a billentyűkből.. nem panaszkodom csak szerettem volna ma dolgozni.. befőzni.. meg három kacsát szétbontani és fagyasztani.. helyette fekszem, ami jó lenne.. ha nem fájna..

Ezt a receptet azért szeretem, mert bár elsőre úgy tűnhet, hogy a hozzávalók nem fordulnak meg egy átlagos háztartásban (tényleg nem), viszont elég könnyű őket beszerezni, eltarthatók (a fiókban illetve a fagyasztóban) és a legfontosabb, hogy villámgyorsan különleges és laktató vacsorát (és másnap ebédet) lehet  varázsolni belőlük. A receptet a barátnőmtől kaptam, aki egyszer ezzel várt egy vendégség alkalmával és ezt azóta is emlegetem. 

Mostanában tervezzük a húgommal a recept megreformálását tengeri herkentyűs változatra.. és akkor majd szervezek egy jó kis vendégséget a barátnőmnek..




Hozzávalók:
fél csirkemellfilé
2 evőkanál olívaolaj
só, bors
1,2 l víz
1 leveskocka
1 zacskó Tom Ka paszta
1 dl kókusztej
1 zacskó fagyasztott thai wok zöldség
1 zöldcitrom
esetleg még chili paprika


A csirkemellet kisebb kockákra vagy vékony csíkokra vágom, picit sózom, borsozom majd az olívaolajon fehéredésig sütöm. Ezután felöntöm a vízzel, beledobom a leveskockát és felforralom. Ez megoldható alaplével is, ami nekem sosincs itthon, pedig mindig megfogadom, hogy egyszer készítek. Egyszer pedig majd készítek! :) Amikor felforrt teszem bele a Tom Ka pasztát és a kókusztejet. Ismét felforralom, megkóstolom és ha kell még ízesítem sóval, zöldcitrommal, chili paprikával. A fagyasztott zöldséget a végén teszem bele, hagyom hogy egyet még bugyogjon és máris tálalok, hogy a zöldségek még roppanósak maradjanak.

Akik nem ismerik ezt a pasztát, azoknak elmondom, hogy egy ez egy intenzív ízű, elég csípős, zöldcitromos (és gondolom még rengeteg más fűszer van benne) fűszerpaszta, ez adja meg a leves alapvető thai jellegét és ízét, és ezért nem is kell más bele. Hipermarketekben a nemzetközi konyha részen lehet beszerezni. Érdemes.

1 megjegyzés: