2012. október 18.

Házi mosószer

Kísérletezgetek.. tele van a net a hasonló "receptekkel". Én a barátnőmtől kaptam az ötletet (aki biztos kommentelni is fogja).. :) amúgy erről neki kellene a bejegyzést megírni, mert igazán életszerűen tudta megfogalmazni, hogy hogyan hajtogatott surranót az amúgy nem igazán folyékony állagú végeredménynek.
Én ezt meg sem próbáltam, hanem a képen látható vödörből "kanalazom" a ruhák közé való mosótégelybe.

A lényeg, hogy a mosószer bevált, remélem környezetbarát (mert nagyrészt ezért készült), nem mellesleg a hozzávalók beszerzési ára 575.- volt. Ennél több víz kellett volna hozzá, de nekem így szimpatikus az állaga. Legközelebb citromos illóolajat is teszek bele, ami nem most lesz, mert elég keveset mosok.


Hozzávalók:
1 db mosószappan
250 g mosószóda
125 g bórax
kb 5 l víz

A mosószappant nagy lyukú reszelőn lereszelem, egy lábos vízben addig melegítem, amíg feloldódik (nem kell forralni). Ezután kiöntöm egy vödörbe és hozzákeverem először a mosószódát, majd a bóraxot. Elvileg legalább 8 liter vizet kell hozzátenni, hogy folyékony legyen.. hát az enyém így sikerült. 24 órát kell állni hagyni, mielőtt áttöltöm a végleges helyére (állt a vödörben fedő nélkül). Tökéletesen tisztára mos, nem marad rajta a ruhákon, max 20 perc elkészíteni, szóval nem tervezek mostanában mosószert vásárolni.

Sőt. A következő terv a házi öblítő, meg még olvastam pár érdekes dolgot, ami megér(ne) egy próbát.. ha egyszer oda jutok, majd jelentek..

Ja és a fénykép este tízkor készült a fürdőszobában egyik kezemben a kanállal, guggolva térdemen a fényképezővel.. azon gondolkodva, hogy mért is fehér ez a szerencsétlen vödör.. vannak dolgok, amiket egyszerűen képtelenség rendesen lefotózni.. de hát fénykép az ugye kell..

1 megjegyzés:

  1. Én eddig levendulás és narancsos változatban csináltam - valószínűleg kicsit többet mosok, nekem január óta ez már a 3. főzet. Az a fontos, hogy az illóolaj 100%-os legyen. Nagyon szutykos fehér ruhákhoz egy marék aktív oxigént szoktam még utánahajítani. Ez egy szintén lebomló fehér por, kb fél kilós zacsiban árulják, és nagyon jól fehérít.

    VálaszTörlés