2012. június 19.

Jamie Oliver rebarbara alaprecepje

Nagyon szeretem a rebarbara kompótot citrommal, jéghidegen. Régen anyu nevelt rebarbarát a horgásztanya egyik sarkában, most már nincs tanya, így az erkélyen próbálkozik több-kevesebb sikerrel.. nekem sajnos nem jut belőle.. Így hát rebarbara vadászatra akartam indulni, hogy legyen rebarbara (is) télire. Sosem gondoltam, hogy a rebarbara ekkora gasztrocsoda, hogy egyrészt nem lehet szinte sehol kapni, másrészt ha mégis, akkor horror áron. Szerencsére a kisujjamat sem kellett megmozdítanom, mert az én szemfüles őseim (akik valahonnan tudják, hogy a rebarbara az én következő befőzendőm) egyszercsak felhívtak, hogy itt állnak a rebarbara előtt és mégis mennyi kell. Kb ezzel egyidőben jutott eszembe, hogy láttam egyszer (kétszer, háromszor) a következő receptet és gondolatban felírtam a "megfőzöm_befőzöm" listámra. Mivel a neten nem találtam meg a receptet, ezért meg kellett néznem a megfelelő sorozat megfelelő részében, amit a megfelelő segítséggel sikerült is gyorsan megszereznem. A kisfilmben azt mondja Jamie, hogy ezt az alapreceptet fel lehet használni kompótnak, lekvárnak, öntetnek, desszertnek, vagyis ha elkészült gondolom lehet továbbfőzni, hígítani, zselésíteni.. és még mondott valamit ami megütötte a fülemet: ropogósra sült kacsasült darabokra tépdesve rebarbara kompóttal.. ugye?

Hozzávalók:
2,3 kg rebarbara
50 dkg cukor
1,5 vaníliarúd
2,5 nagy narancs leve

A megtisztított rebarbarát kb 2 cm-es darabokra vágom. Felforrósítok egy vastag aljú serpenyőt, beleöntöm a cukrot meg a vaníliarúd kikapargatott magjait, ezután mehet bele a rebarbara, végül a narancsok leve, majd jól összekeverem. Közepes lángon lefedve 5-10 perc alatt megpárolom. A rebarbara levet ereszt és szépen összefő a vaníliás cukorral. Lehet még édesíteni, ha valakinek nagyon savanyú..

Tapasztalat: a különböző méretű és fajtájú rebarbarák miatt kicsit tovább kellett főzni, aminek az lett a vége, hogy a legtöbb rebarbara szétfőtt, így végül is darabos lekvár lett belőle. Zselésítő nélkül is pont jó az állaga. És hát Jamie-nek megint igaza volt, a narancs és a vanília nagyon megy a rebarbarához! :)

Jelenleg nincs fényképezőm, de pótolom a képet, amint tudom.. csak gondoltam addig is közzéteszem a receptet, mert egyesek már unják a citromfű szörp fantasztikusan sikerült fényképét nézegetni.. :)

és a fotó..

3 megjegyzés:

  1. Igen igen ez kellett! maradt egy kis rebarbaránk! ,de ha ezt megcsinálom, akkor pl. egy másik (éppen készülő)lekvárral is össze lehet főzni, és akkor lesz pl. egy epres rebarbara lekvárod? :)

    VálaszTörlés
  2. Éljeeeeen!!!! Véget ért a citromfű szörp uralma!
    Bocs, de muszáj megkérdeznem: ugye ebből is lesz olyan kis üveges, amit lehet majd venni tőled?

    VálaszTörlés
  3. Isteni finom volt!(mondom:volt)Köszönöm!:)

    VálaszTörlés