2013. július 30.

Madártej



Hónapok óta tervezek madártejet készíteni. Az Édességrajongók csoportban is sorra készült mindenkinél, nekem meg valahogy sosem volt rá időm.. és kicsit féltem is tőle, hogy nem sikerül.. na ahhoz képest eléggé bevállaltam a múlt heti vacsorán.. nagy szerencse, hogy nem maradtunk desszert nélkül.. :)
Az arányokhoz az alapreceptet Kisilditől vettem pudingpor nélkül, mert én folyósan (és jéghidegen) szeretem a madártejet. A leírásban pedig én is megmutatom a tuti habkészítő módszeremet. ;)

Hozzávalók:
3 l tej
10 db tojás
30 dkg nyírfacukor
1 jó nagy vaníliarúd
1 evőkanál vaníliás cukor

A tejet 1 bögre kivételével feltettem melegedni, közben szétválasztottam a tojásokat, a fehérjét a melegre való tekintettel hűtőbe tettem, amíg a krém elkészült. A tojássárgákat a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival jól kikevertem (a vanília rudat pedig beledobtam a tejbe, hogy a benne rejlő maradék íz se vesszen kárba), felhígítottam a félretett tejjel és így öntöttem bele a felforralt tejbe. Lassú tűzön, kevergetve újra forraltam, amíg besűrűsödött.

Legközelebb talán ki fogom próbálni a mikrós módszert is a fehérjehabnál (nem szeretem a mikrót), de én most a következőképpen készítettem: a tojásfehérjét kevés cukorral kemény habbá vertem, vizet forraltam, amit egy nagy kanál házi vaníliáscukorra öntöttem a nagy szűrőbetétes tupperware edényembe. A tojáshabot a szűrőbe kanalaztam és a szűrőt óvatosan a vízbe engedtem. Letakarva hagytam 5 percet, majd óvatosan megforgattam a habokat és visszatettem rá a tetőt még 5 percre.


Madártejet és habot egyszerűen nem lehet fényképezni. A vendégség amúgy jól sikerült.. bár a kagylófőzést még tökéletesítenem kell.. a fehérbormártást pedig máskor nem fogom elmismásolni.. :)

4 megjegyzés:

  1. Hmmm - ekkor hatalmas adagból csak maradt egy kicsi? :)

    VálaszTörlés
  2. háát igen.. nem apróztam el.. így jutott még másnapra és elvitelre is a vendégeknek! :) mert madártejből sosem elég..

    VálaszTörlés
  3. Tényleg isteni lett! Ha én mondom akkor az tényleg fincsi! :)

    VálaszTörlés
  4. Mi voltunk a szerencses vendegek :-) masnap rohantunk haza, hogy megehessuk az elvitelre csomagolt adagot!

    VálaszTörlés