2013. július 30.

Gyógyfüves tábor - első nap - alapanyagok

A múlt héten végre szabadságra mentem.. egyenesen a gyógyfüves gyerektáborba.. :) ezúton is köszönöm az összes ismerősömnek (akinek el mertem mondani..), hogy a (ki)röhögés helyett mindenkinek az volt az első reakciója, hogy "dejóóóó"..
Amúgy én inkább úgy emlegetem, hogy boszorkánytáborban voltam a héten, de ez a lényegen nem változtat: mindenféle házi készítésű, vegyszermentes és a gyógynövények hatóanyagainak felhasználásával készült dolgokat kotyvasztottunk. A recepteket megkaptuk, nem titkosak, reprodukálni fogom őket és közzéteszem szép sorban.. Egyenlőre elhasználom az alkotásokat, mert lett egy egész nagy kosár csodaszerem! :)

Rengeteg kép készült, próbálok válogatni és egy apró ízelítőt adni, de nehéz képekben visszaadni azt a lelkesedést és érdeklődést, amit a gyerekek műveltek ebben a számukra talán szokatlanabb környezetben, valamint azt a türelmet és szeretet, amit a táborvezetőktől láttam a hét során.

Az első nap begyűjtöttük a gyógynövényeket, és megtanultuk a gyógynövényszedés alapszabályait (szóljatok, ha kimaradt valami):

  • tiszta helyről, 
  • reggel vagy este, illetve teliholdkor, 
  • csak amit ismerünk, 
  • csak annyit, amennyire szükségünk van

Lándzsás utifű
  Levendula
  Körömvirág
 Bodzabogyó


A növényeket kosárba és csokorba szedtük, mert zacskóba nem szabad növényeket gyűjteni.
"Lándzsa" csokor
Gyógynövényes kosár


Lefényképeztem magamnak még valamit.. sosem voltam benne biztos, de most már pontosan tudom melyik a "hírhedt" parlagfű..
Parlagfű


A gyógynövények szárításának legegyszerűbb módszere a keretbe szövés. Ezzel a módszerrel díszítést is készíthetünk és egyben száríthatunk is.
Gyógynövények szárítása - a keret
Gyógynövények szárítása - a megszövött keret


Az első nap végére mindent sikeresen előkészítettünk: tisztított vízbe áztattunk levendulát, csalánt, olajba áztattunk (ez a macerátum) körömvirágot, alkoholba áztattunk (ez a tinktúra) cickafarkot.
És még egy csomó dolgot előkészítettünk/szedtünk/áztattunk, de annyi minden történt..nem mindenre emlékszem.. remélem majd szép lassan eszembe jutnak a dolgok.. :)

3 megjegyzés:

  1. Ez mennyire szuper!!!! Várjuk a sok okosságot - köszi előre is

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ági, hozom a recepteket ősszel.. előtte a többi napról is írok még :)

      Törlés
  2. Nagyon jó, hogy rátaláltam erre a bejegyzésre:) Alig várom a folytatást... Miből mit és hogyan készítettétek?

    VálaszTörlés