2013. január 12.

Túrós-sajtos pogácsa


Ezt a pogácsareceptet karácsonyra kaptam, miután majdnem egy egész adagot megettem egy vendégségben. Legközelebb süssek magamnak.. :) Az alaptészta lényege, hogy a hozzávalók (liszt, túró, vaj) mennyisége azonos, minden mást lehet variálni pl füstölt sajttal, szezámmaggal, köménymaggal is meg lehet szórni akár a tetejét, ki hogyan szereti. Én legközelebb egy pici sütőport is bele fogok gyúrni és legalább háromszor fogom meghajtogatni. Érdemes egyszerre nagyobb adagot begyúrni, mert az elkészített (hajtogatott) tésztát le lehet fagyasztani és akkor tényleg villámgyorsan ki lehet sütni ha hirtelen vendégek jönnek.

Hozzávalók:
25 dkg liszt
25 dkg túró
25 dkg vaj
1 tojás sárgája
kb 20 dkg reszelt sajt

Az első négy hozzávalóból tésztát gyúrok. Kinyújtom, megszórom a reszelt sajt felével és meghajtogatom: először balról behajtom az egyharmadáig, majd jobbról is ráhajtom a másik harmadát, ezután felülről, majd legvégül alulról is behajtom a harmadát. Az így elkészített tésztát hűvös helyen kb fél óráig pihentetem, majd kb 1,5 cm vastagságúra nyújtom ki, megkenem a tojás sárgájával, és megszórom a maradék reszelt sajttal.

Pogácsaszaggató híján egy lisztezett kisebb pohárral kiszaggatom a pogácsákat.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom őket.
Végül 200 C-os sütőben pirosra sütöm és jöhetnek is a vendégek!

4 megjegyzés:

  1. Az lenne a kérdésem, hogy ez tehéntúróból vagy juhtúróból készült?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tehéntúróból, de szerintem juhtúróból is kiváló. Ha a juhtúró érdekel nézd meg a juhtúrós perec bejegyzést, az egy elronthatatlan, bevált juhtúrós süti, szinte minden alkalomra azt sütöm! :)

      Törlés
    2. Elkészítve, nagyon jó lett, nagyon szerettük :) Köszönet a receptért! http://kataakonyhaban.blogspot.ro/2013/09/turos-sajtos-pogacsa.html

      Törlés
    3. Örülök, hogy ízlett, legközelebb én is kipróbálom juhtúróval! :)

      Törlés