2013. január 15.

Linzer


Ez a másik köszönő süti.. tudom, hogy kreatívabb is lehettem volna.. linzer.. de.. finom házi lekvárral összeragasztva.. na ugye? Amúgy ez egy nagyon jó linzer recept, ugyanis ebből is többféle van ám. Ezt szoktam használni almás pitéhez is, jófajta omlós linzer recept. És mivel ezt is féltve őrzöm egy kis cetlin, itt volt az ideje, hogy felkerüljön a gyűjteménybe.

Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
1 tojás
1 kocka margarin
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor

Porcukor helyett most fruktózt használtam, mert véletlenül pont ennyi volt itthon (porcukor meg kifogyott), és mert régóta ki szerettem volna próbálni.. és ugye a "fogyókúrám" miatt sem baj.. annak ellenére, hogy ez egy köszönő ajándék.. no de azért csak megkóstoljuk, nem? 

Bolti vaníliás cukrot pedig ezer éve nem tartok itthon, mert itt van helyette a házi.. erről írtam már? Nem emlékszem, de ha írtam is még biztosan nem fotóztam.. szóval megvárom a fényt és megmutatom..

A hozzávalókból kézzel tésztát gyúrok és ha ez nem vasárnap este történik, akkor azzal a lendülettel fél cm-esre nyújtom, szaggatom és 180 C-os sütőben pár perc alatt világos barnára sütöm. Lekvárral összeragasztom (ami most saját eltevésű fahéjas szilva) és egy éjszakát állni hagyom. Közben megpuhul és rendesen összeragad. Akár porcukorral is meg lehet még szórni, de én nem fogom.



A vasárnap este tésztát gyúrók és a huszadika miatt havazók egy folpackba vagy simán zacskóba csomagolva nyugodtan tegyék be a hűtőbe, mert akár másnap/harmadnap is ki lehet sütni. Sőt, a kisütött linzereket sem kötelező egyből lekvározni, eláll egy dobozban. Főleg, ha közben eljön az idő a narancshéj kandírozására, mert ha eljön az idő, azt bizony meg kell csinálni. Mielőtt a kedves ügyfelek elkezdenek aggódni az áfa bevallásuk miatt szólok, hogy természetesen az időben kész lesz mindenkinek, mert ez itt az éjszakai műszak.. egy része.. :))

1 megjegyzés:

  1. ...vagy ha nem készül el időben az áfa-bevallás adhatsz az ügyfeleknek bocsánat kérő sütit.:-))

    VálaszTörlés