A kökény azon kívül, hogy finom, nagyon egészséges. Magas a C-vitamin tartalma (bár sosem tudom, hogy a befőzés során ez mennyire marad meg), immunerősítő, idegerősítő, zsírcsökkentő, emésztési zavarokra is jó, méregtelenítő, zsírcsökkentő hatású. Flavonoid tartalma magas.
A megmosott kökénybogyókat annyi vízben, amennyi ellepi megfőzöm. Elég nehéz átpasszírozni, és elég sok a veszteség. Nagyrészt a kezemmel nyomkodtam ki a trutyit belőle, ami elég híg lett, végül ezért készült belőle zselé.
Hozzávalók:
2 kg passzírozott kökénytrutyi
50 dkg cukor
2 csomag zselésítő
Gondolkoztam a fahéjon illetve vanílián, de végül a natúr változatnál maradtam. Érezni akartam a kökény savanykás, fanyar ízét. Nagyon finom lett. A kökénybokorról készült képeket feltétlenül nézzétek meg itt!
Na jó, de ki az a Té? :-)
VálaszTörlésakinek a keze lefagyott a kökényszedés közben.. :))
Törlés